Vårt erbjudande

Funderar Du på att odla fisk och grönt i din bostad eller bostadsområde. Eller i en restaurang. Eller kanske kommersiellt i mindre skala. Kretsloppsbolaget erbjuder hjälp med en förstudie, konstruktion av anläggningen, skötselutbildning och support. Vi skapar urbana anläggningar för odling av matfisk och grönsaker.

Idag finns en demo- och testanläggning i bostadsområdet Solberga i Stockholm med några olika typer av växtbäddar. Det finns många olika sätt att odla på beroende på utrymme och smak, är det högt i tak odlar du vertikalt.

I fisktankarna har vi Tilapia, en varmvattenfisk som ursprungligen kommer från Afrika. Idag är den en av de vanligaste odlade fiskar i världen. Den är relativt lättodlad och växer på ett halvår till ca 5 hekto. Niltilapian är i naturen en betande fisk som livnär sig på alger, zooplankton och halvt förmultnade växtdelar men äter även små vattenväxter. Vi matar den med mer proteinrik föda för att öka på tillväxten men också för att öka kvaliteten på gödslingen av växtbäddarna. Det är fiskfodret som via fiskarnas mage skapar näringen till växterna.

I växtbäddarna blandar vi basilika med koriander med mangol med chili med ruccola med tomater med persilja. Man kan odla i princip alla kryddor och grönsaker där man äter det som växer ovan jord. 

(Bilderna på sidan är bara första skotten, fiskarna växer till sig,  växterna växer och det gror i våra groddlågor)

Bostaden

Anläggningen i Solberga är ett exempel på hur det kan fungera i ett bostadsområde. Här utvecklar vi och testar olika tekniska lösningar, produktionsscheman, utarbetar rutiner och gör analyser. Samtidigt påbörjar vi en utbildning för de boende i området och som sedan kan ta över skötseln av anläggningen och produktionen av fisk & grönt lokalt.

Restaurangen

Många restauranger vill kunna servera närodlade råvaror av hög kvalitet till sina gäster. Och samtidigt ha flexibla menyer som snabbat kan ändras.

I en akvaponikanläggning har man både närheten och möjlighet att själv planera produktionen av kryddor, sallad och annat grönt på tallriken. Vi kan skapa anläggningar som är anpassade till förutsättningarna i lokalerna och där odlingen följer planeringen av menyerna. 

Följ oss på Instagram

© Copyright Kretsloppsbolaget Sverige AB