Att Skörda i det vilda

Biologiska samband är ibland svårare att upptäcka men som vetenskapen nu närmar sig med stormsteg. Man upptäcker hur bakterier och svampar interagerar med växtligheten, att träden i skogen kommunicerar via mycel och nya metoder utvecklas för naturnära odling av ätbara växter.

Under de senaste åren har intresset för naturen, odling och nyttiga livsmedel ökat. Tre områden som hänger ihop i en värderingsprincip som tar sin utgångspunkt i att vi alla som biologiska varelser är en integrerad del i något större än oss själva. Naturen!

Helhetstänkandet är något konkret. Det omfattar allt levande (tutti:) och utgångspunkten att fotosyntesen är livsenergin, det som håller igång den biologiska helheten. Fotosyntesen är svår att förstå men att den är livets grundbult gör det enklare att förstå sambanden i naturen. 

  • Deltagarna samlas kl 10 på förmiddagen för ca 1 timmes promenad genom parken. Ta med korg/påse, sekatör eller kniv.
  • Inledningsvis berättar Emilia om hur man ska skörda över året och följa naturens och växternas olika stadium. Säsongen börjar på våren då är späda rötter och stjälkar bra, under försommaren utvecklas bladverk, bladrosetter och blommor och på sensommaren utvecklas växten med frukter och fröer. Tillgång och vilka olika växter varierar över säsongen och varje tillfälle är unikt. 
  • Första anhalten är Ängen där man hittar maskrosor, prästkrage, tusensköna, gullviva, klöver, förgätmigej och hundkex. Vi tittar på egenskaper hos blommorna, bladen och stjälken, hur man kan skilja ut och hitta ätbara och nyttiga primörer.
  • Vandringen fortsätter sen genom parken med nedslag med  växter som passar i för säsongen och avslutas med en vilopaus i ett växthus i Nibble Trädgård. Här kommer vi stanna kvar
  • Tidigare har Emilia förberett och plockat fler färska växter och som hon går igenom och berättar lite om . Samtidigt förbereds olika rätter som deltagarna själva tillagar, uppdelat i olika stationer med smoothies, sallader, wok m.fl.
    Avslutningsvis delar vi på och äter och dricker det vi lagas och avrundar vid ca 16.

 

Vi erbjuder arrangemang för grupper som inkluderar lunch och kaffe. I området fick också ett hotell för den som vill stanna kvar en stund i naturen och njuta av områdets skönhet.

Typ
Startdatum