WORK IN PROGRESS!!! Typer av Naturbaserade lösningar, vad saknas/går bort?
En äng är ett öppet fält vars vegetation huvudsakligen består av stråväxter, främst gräs och örter. Det är den naturtyp i Sverige där det går att hitta flest arter.

Att konstruera en damm kan verka enkelt men det finns många möjligheter att göra fel och att det inte blir som man tänkt. Man bygger inte gärna om en damm om man inte blir nöjd med resultatet till alla delar. Det är också viktigt att förstå att dammen sen också blir levande och också en oas för ett djurliv runtomkring, fåglar, insekter, grodor mm.

Att konstruera hållbara gröna tak är lättare sagt än gjort. Det finns flera orsaker, erfarenheten i Sverige är relativt liten, i branschen finns en del hittepå som inte funkar, det saknas standard för kravställning men också för att man inte kan observera takytan eller växterna och ha möjlighet att sköta om odlingen. Vem tittar till taket?

De bästa pollinerarna är humlor och bin och vars arbete är avgörande för 30% av den mat vi äter, högt ekosystemvärde! Men i trädgården finns fåglar, smådjur och lite större djur ibland, fjärilar, skalbaggar, bladlöss, trollsländor, spindlar, daggmaskar och andra kryp. Det finns många ganska enkla sätt att skydda och göra ett grönområde eller trädgård mer bio-vänligt. 

Lekotop är ett svenskt begrepp för en trend som finns på andra håll i världen som handlar om att bygga kul lekplatser av naturmaterial. Men framförallt som ett pedagogiskt grepp och en ekologisk ambition.

Ett svackdike är oftast ett gräsbeklätt relativt dike med flacka slänter med det dubbla syftet att snabbt kunna leda bort vattnet när det kommer mycket vatten men också för att bevara och knyta ihop och hålla grönytor levande. 

Träd är de viktigaste urbana växterna, dagvattenfunktion, kulturellt, symboliskt men framförallt är de ekologiskt viktiga och nödvändiga för den biologiska mångfalden. Träd är också de mest långsiktiga växterna som behöver speciell uppmärksamhet vid plantering, förstärkningsarbeten och flytt.

Regnvatten är en resurs som kan samlas upp på flera olika sätt men förutsättningen är att man har någon typ av vattenmagasin, en vattentank eller vattentunna. Vattenmagasinet måste ha ett bräddavlopp, dvs en funktion som leder vattnet vidare när magasinet är fullt, annars rinner det över och riskerar att hamnar någonstans där man inte vill ha vatten. 

Naturmark en den typ av växtbädd som naturen under lång tid har skapats utan människans påverkan. Över tiden genom evolutionen har naturen organiserat sig själv, och byggt ekosystem utifrån de förhållanden som finns på varje plats.

En urban våtmark har flera olika funktioner till nytta för den biologiska mångfalden. Den samlar och renar dagvatten, fåglar och insekter m.fl. kan släcka törsten, växterna har både estetisk och pollinerande uppgift, temperaturregulator, vattenmagasin till bevattning mm. 

Växtodling är ett samlingsnamn för odling av växter som vi gödslar, sår, planterar och skördar. För den professionella odlaren är vattenbalansen i växtjorden av yttersta vikt, både att marken är väldränerad och att man ska kunna bevattna stora områden.