Skörda i det vilda - Premiär för kursverksamheten i Nibble Trädgård

I helgen 3-4 juni genomförde Emilia Rekestad en vandring och workshop om ätbara och nyttiga växter från naturen. Det är samtidigt den första utåtriktade aktiviteten som arrangeras, i samarbete med med Biodynamiska Produkter, på Nibble Trädgård sedan Nibblestiftelsen tog över handelsträdgården. Nu startar vi lite sakta igång en verksamhet med praktiska kurs och seminarier, något som vi planerat under flera år. 

Kursen Skörda det vilda är inte bara först ut, den sammanfattar själva kärnan i den verksamhet som pågår på Nibble Trädgård. Förhållandet mellan det odlade och det vilda och hur vi förhåller oss till den ständigt pågående, livs levande natur. I grunden handlar det om hur vi samverkar med det biologiska livet.

"Skörda i det vilda" är en vandrande workshop och föreläsning som startar i promenadtakt och avslutas i ett växthus och ett utekök. Där stannar man och lagar växterna man plockat.

Kursstarten har underrubriken "skörda på försommaren", vilka arter man kan skörda varierar över säsongen. Inget skörd är heller lik någon annan, tillgången och vad man för tillfället väljer att plocka.

Att skörda det vilda skiljer sig från att skörda grönsaker, det vilda är inte odlat för att skördas. Det som finns är det som naturen för tillfället erbjuder, genom att organisera och sköta sig själv. En ekosystemtjänst om man vill uttrycka sig miljömodernt, som växer och förändras, dör och återkommer. Varje år sker små förändringar som senare påverkar större förändringar, naturen stannar inte upp och den har lång erfarenhet av att sköta sig själv.

Nibble Torg och Ekolådan kommer att erbjuda fler vandringar med Emilia, vi tar gärna emot intresseanmälningar kontakt@nibbletradgard.se