Virbela Ateljé startade sin verksamhet redan på 70-talet och har sedan dess arbetet med att konstruera små och medelstora vattenanläggningar av olika slag. Sedan 2018 var företaget ett aktiebolag men som vid årsskiftet 24/25 avslutade sin verksamhet som ambulerande konstnärer, hantverkare och vattenanläggare. Impulserna och idéerna lever dock vidare.
Under de senare åren riktades verksamheten mot dagvattenlösningar med uppsamling, biologisk rening och bevattning. Samhällets intresse för kompetens och erfarenhet av cirkulerande vattensystem gjorde att företaget fick tillfälle att medverka i ett forskningsprojekt om dagvatten. "Samverkan om dagvatten på kvartersmark" (Soda) leds av Rise och som finansieras av deltagarna men också av Vinnova och har pågått sedan 2021 och avslutas vid årsskiftet 2025/26.
Inom ramen för Soda konstruerade Virbela flera cirkulerade demoanläggningar med renande biobäddar på Nibble Trädgård i Järna, vi och utvecklade ett program med kurser och studiebesök med start sommaren 2024. Parallellt skapade företaget flera dagvattensystem till kunder i Stockholm samt utvecklade varumärket Aquairis som är ett koncept med en flexibel och modulär systemlösning. Vid sidan av det togs också grunderna fram till en webbplats (denna:).
Virbelas deltagande i Soda avslutades vid årsskiftet men resultaten övertas och kommer att vidareutvecklas av Kretsloppsbolaget.
I varumärket Aquairis samlas 40-års erfarenhet och kunskap av formgivning och konstruktion av estetiska, biologiska, funktionella och levande vattenanläggningar. Ett koncept med en metod och en modulär naturbaserad systemlösning med växtbaserade biobäddar, dammar, cirkulation och syresättning.
Vattenanläggning och naturbaserade lösningar som gagnar den biologiska mångfalden. Robusta levande system byggda på standard tekniska komponenter.
Moduler
- Våtmarks- och biobäddar med växter
- Dammar med vattenspeglar
- Cirkulationsfunktioner med vattentrappor
- Lågenergi pumpteknik
- Vattenmagasin och tankar
- Bevattningsfunktioner
- Växtpaket för olika behov
Biologisk mångfald och ekosystemtjänster
Vatten är en resurs, när vi samlar och håller vatten friskt i ett område stärks automatiskt den biologiska mångfalden. Även små konstruerade våtmarker är gynnsamma för den lokala resiliensen.
Levande vattensystem bidrar med ekosystemtjänster där fåglar kan bada och insekter släcker sin törst. Vatten och naturbaserade lösningar bidrar till ett mikroklimat med en temperatur-balanserande effekt. Vattenförsörjning är en essentiell grundtrygghet som samhället är beroende av. Utan vatten inget liv, så enkelt är det faktiskt.